Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Αμετανόητος μελισσοκόμος δηλώνει ο νεαρός από την Κρήτη Στάθης Στιβακτάκης


Αμετανόητος μελισσοκόμος δηλώνει ο νεαρός από την Κρήτη Στάθης Στιβακτάκης που έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα από φωτογραφίες στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Το διαδίκτυο «πήρε φωτιά» και μέσα σε λίγες ώρες ο νεαρός από το χωριό Βορίζια Ηρακλείου άρχισε να λαμβάνει προτάσεις ακόμα και για να κάνει… μόντελινγκ στην Αθήνα!

«Αυτό που μου αρέσει πιο καλά είναι στο χωριό. Δεν κάνω στη μεγαλούπολη. Ούτε στο Ηράκλειο. Με τα αυτοκίνητα, τις πολυκατοικίες…» λέει και συμπληρώνει: «Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα πήγαμε γιατί θέλουμε να μείνουμε στη γη μας, στον τόπο μας. Με τα μέτρα που πάνε να μας περάσουν, πάνε να μας ξεκληρίσουν, να μας διώξουν. Αλλά εμείς δεν πρόκειται να τα δεχθούμε αυτά!»

Ο Στάθης Στιβακτάκης είναι ένας 25χρονος νεαρός, που γεννήθηκε και κατοικεί σε ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Κρήτης, τα Βορίζια, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Έχει ακόμα δύο αδερφούς και οι γονείς του ασχολούνται με τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την ελαιοκαλλιέργεια. Κι εκείνος, χωρίς δεύτερη σκέψη, από μικρός αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Είναι μια κλασική περίπτωση νέου της κρητικής υπαίθρου: Γεροδεμένος, με μουστάκι και μούσι, μαύρο πουκάμισο, τζιν παντελόνι και στιβάνια. Λατρεύει τη φύση, αγαπά τη δουλειά του, είναι ντόμπρος και ευαίσθητος, έχει πολλούς φίλους, του αρέσουν οι παρέες με κρητική λύρα, μαντολίνο, μαντινάδες, τσικουδιά και κρασί. Έχει βρεθεί ανάμεσα σε χιλιάδες νέους της ηλικίας του σε αγροτικά συλλαλητήρια. Είναι από εκείνους τους νεαρούς που πάνε στις αγροτικές κινητοποιήσεις πάνω σε φορτηγά και στις «χούφτες» των τρακτέρ. Μόνο που αυτή τη φορά, στο συλλαλητήριο της 19ης Νοεμβρίου στην Αθήνα, ο φωτογραφικός φακός τον ξεχώρισε, τον απομόνωσε από τους άλλους. «Γιάντα εμένα;» αναρωτιόταν. Οι απαντήσεις τού δόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ μέσα από χιλιάδες αναρτήσεις και αιτήματα φιλίας στο διαδίκτυο… «Είναι… sexy!»

Στην αρχή ένιωθε άβολα. Μετά άρχισε να συνηθίζει στην ιδέα. Όχι ότι είναι… sexy! Ότι τον απομόνωσαν και άρχισαν να τον προβάλουν μέσα ενημέρωσης των Αθηνών που ουδέποτε είχε περάσει από το μυαλό του ότι θα του έκαναν έστω κι ένα τηλεφώνημα!! Το τηλέφωνό του κτυπάει ασταμάτητα. Δεν το σηκώνει πια, παρά μόνο όταν τον καλούν συγγενείς και φίλοι. Έχει όμως σκοπό να ανταποκριθεί σε προσκλήσεις μέσων ενημέρωσης. Όχι για να γίνει διάσημος, αλλά για να προβάλει τις δυσκολίες και τις ομορφιές της ζωής στο χωριό. «Στη μεγαλούπολη  δουλεύουνε για 200- 300 ευρώ.  Κάποιοι μπορεί και να πεινούνε. Εγώ τους λέω να έρθουνε να μείνουνε στα χωριά τους. Να ΄χουνε τον κήπο τους και τα ζώα τους. Να περνούνε όμορφα. Είναι σκληρή η ζωή στο χωριό. Όμως θα έχουνε ότι θέλουνε. Με την προϋπόθεση ότι θα παρθούν μέτρα από το κράτος για τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Γιατί αν μας πολεμήσουν, τότε ούτε εμείς θα ΄χουμε μέλλον στα χωριά μας» λέει στο Agronews.

Συνήθως είναι λακωνικός στις απαντήσεις του. Αλλά για θέματα που αφορούν στις δυσκολίες της δουλειάς του και της ζωής στο χωριό, στα αιτήματα των αγροτών και τις ομορφιές της Κρήτης, είναι απρόσμενα πιο αναλυτικός.

Ερ. Όλο αυτό που συμβαίνει σε επηρεάζει….

Στ. Στιβακτάκης:  Δεν με νοιάζουν εμένα αυτά. Αυτό που με νοιάζει είναι να περάσουν τα αιτήματά μας. Πάνε να αυξήσουν τις εισφορές στον ΟΓΑ και να τις κάνουν 4.000 ευρώ το χρόνο. Δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε. Και με τη φορολογία πάνε να μας ξεκληρίσουν.

Ερ. Ποιες θα είναι δηλαδή οι επιπτώσεις της νέας φορολόγησης στους αγρότες;

Στ. Στιβακτάκης: Αν πιάσει κανείς μολύβι και χαρτί και κάνει δυο τρεις λογαριασμούς καταλαβαίνει αμέσως. Για παράδειγμα, ένας μελισσοκόμος που κερδίζει 10.000 ευρώ το χρόνο. Αν ο ΟΓΑ του πάρει 4.000 ευρώ, η εφορία 2.600 ευρώ και στην προκαταβολή φόρου δώσει άλλα τόσα, τι του μένει; Σχεδόν τίποτα. Με λίγα λόγια δεν θα έχουμε να ζήσουμε. Θέλουν να σταματήσουν τον αγροτικό τομέα. Να μην παράγουμε εμείς τα αγνά μας τα προϊόντα και να φέρνουν σκουπίδια, εισαγόμενα για να τρώει ο κόσμος. Μα, δεν θα τα καταφέρουν! Εμείς θα μείνουμε στη γη μας, μόνο να το ξέρουν από τώρα!

(Πόσο αλήθεια είναι αυτό που είπε!)

Ερ. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και γίνει νόμος του κράτους, τι θα κάνεις;

Στ. Στιβακτάκης: Δεν κάνουμε πίσω. Δεν θα αφήσουμε να μας διαλύσουν τον αγροτικό τομέα. Από εκεί ζούμε.

Ο Στάθης Στιβακτάκης μιλάει για τις δυσκολίες της μελισσοκομίας: «Εμείς πάμε τις μέλισσες στα όρη, νύχτα, ξημερώματα, από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη, για να μαζεύουν από βότανα και να κάνουν ωραίο μέλι».  Μιλά  με αγάπη για τον τόπο του, για τη «Γρα Ελιά», το αρχαίο δέντρο που δεσπόζει πάνω από το χωριό του, τα Βορίζια, δίνοντας ακόμα τους καρπούς του στους αγρότες. «Από ΄κει περνώ κάθε μέρα» λέει.  Περιγράφει τις βρύσες με το τρεχούμενο νερό το «Αγκουτσάκι» και την «Κουτρουλού», μιλά για το Τραχήλι και τις μάχες που δόθηκαν εκεί με τους κατακτητές. «Τρεις φορές έχουν κάψει το χωριό μας οι Γερμανοί. Αλλά κατοίκους έχει. Αυτή τη γη δεν θα την παρατήσουμε» καταλήγει.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas