Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ


01) Οι ελάχιστες ποσότητες και όχι αρκετές τροφές μέσα στην κυψέλη είναι από τα σοβαρότερα λάθη.
Οι μέλισσες δεν καταναλώνουν ποτέ περισσότερα τρόφιμα από αυτά που ακριβώς χρειάζονται.

 02) Η σημασία της ποσότητας γύρης σε μια κυψέλη υποτιμάται συχνά.
Η απουσία γύρης είναι πολύ κακή για την ανάπτυξη ενός μελισσιού το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

 03) Οι παλαιές βασίλισσες, πέρα των δυο ετών, μπορούν κάνουν ένα μελίσσι αδύνατο και μη παραγωγικό, και να το οδηγήσουν στην εξαφάνιση του το φθινόπωρο, το χειμώνα, ή νωρίς την άνοιξη.

04) Η επιλογή κάποιας περίπλοκης μεθόδου, με τις βασίλισσες, πατώματα, κηρήθρες, εμφύτευση προνυμφών, και εφ όσον η βασίλισσα μας αποδεδειγμένα είναι πολύ καλή, μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα, αλλά τις περισσότερες φορές μια παράλειψη, σε μια φάση εργασίας, μπορεί να αποβεί αρνητική και να καταστρέψει ολόκληρη τη διαδικασία.

 05) Ο μελισσοκόμος αν αφήνει την βασίλισσα να γεννά στον όροφο και όχι στην γονοφωλιά κάνει μεγάλο λάθος.

 06) Μην αφήνετε με παλαιές κηρήθρες και χωρίς τρόφιμα τις παραφυάδες που κάνετε, προτιμάτε νέες κηρήθρες και ταΐστε καλά για να σας κτίσουν νέες κηρήθρες.

 07) Είναι λανθασμένο να περιμένετε ότι η νέα βασίλισσα θα σας κάνει καλό μελίσσι σε παλαιές κηρήθρες.
Σίγουρα θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον ασθένειες που θα ταλαιπωρήσουν και το μελίσσι και τον μελισσοκόμο με την προσπάθεια εξυγίανσης του.

 08) Η διατήρηση μιας αδύνατης αποικίας είναι αντιοικονομική και οι δαπάνες για την διατήρησης της είναι περισσότερα από το κέρδος που θα μας αποφέρει.
Προσοχή, τα σμήνη με νέες βασίλισσες δεν θεωρούνται αδύνατα.

 09) Η κακής κατασκευής κηρήθρα είναι κοινό λάθος στην μελισσοκομία.
Τέτοιες κηρήθρες είναι αυτές που έχουν πολλά κηφηνοκέλια, στραβά κτισμένη, κλπ.
Τέτοιες κηρήθρες δεν επιτρέπουν στο σμήνος να αναπτυχθεί γρήγορα, όπως σε μια κακοκτισμένη κηρήθρα.
Τα λάθη με τις προσθήκες τέτοιων πλαισίων είναι συνηθισμένη.

 10) Τα φύλλα κεριού που είναι για κτίσιμο τοποθετούνται τυχαία ανάμεσα στον γόνο ή ανάμεσα στα μέλια, αυτό επίσης είναι από τα πολλά λάθη που κάνουν πολλοί νέοι μελισσοκόμοι.
Αυτά τα φύλλα κεριού πολλές φορές παίζουν τον ρόλο διαχωριστικού και δεν μπορούν να τα περάσουν οι βασίλισσες με αποτέλεσμα να μειώνει την γέννα της, λόγω έλλειψης χώρου, ή ακόμη και με 5 ή 6 πλαίσια γόνου να σμηνουργούν.

 11) Η τοποθέτηση φύλλων κεριού στην κυψέλη για κτίσιμο, την στιγμή που δεν υπάρχει μελιτοέκκριση ή ο καιρός είναι κρύος, ή δεν ταΐζουμε εμείς σιρόπι, σίγουρα θα υπάρξει κακοκτισμένη κηρήθρα.

 12) Ο ανεπαρκής αριθμός πατωμάτων είναι επίσης ένα συχνό λάθος.
Τα μεγάλα μελίσσια φρενάρονται από την μεγάλη παραγωγή μελιού που έτσι μειώνει άμεσα το πιθανό εισόδημα του μελισσοκόμου.

 13) Στα μελίσσια δεν γίνεται η προγραμματισμένη αντιβαρροϊκή θεραπεία την εποχή που πρέπει, έτσι γίνεται πολύ σοβαρή ζημιά.
Είναι επίσης λάθος να μην ελεγχθεί η απόδοση και η αποτελεσματικότητα μιας ιδιαίτερης θεραπείας.

 14) Οι υπερβολικά παλαιές και πολύ μεταχειρισμένες κυψέλες εγκυμονούν κινδύνους επιμολύνσεων διαφόρων ασθενειών σε νέα σμήνη που θα τοποθετούν μέσα για να αναπτυχθούν.

 15) Η κακή επιλογή θέσης για ένα μελισσοκομείο είναι σημαντικό εμπόδιο για πετυχημένη μελισσοκομία.
Ο υγρός αέρας, ο δυνατός και συνεχής αέρας στην τοποθεσία, όχι αρκετό φως του ηλίου, η υγρασία, ή όπου οι μέλισσες ενοχλούνται και δεν υπάρχει κοντά πλούσια νεκταροέκκριση.

 16) Τα λάθη με την επιθεώρηση των κυψελών είναι τα συχνότερα δεδομένου του ότι οι μέλισσες ενοχλούνται όταν ανοίγουν οι κυψέλες πολύ συχνά και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει νεκταροέκκριση στην περιοχή.
Ο χειρισμός των πλαισίων πολλές φορές γίνεται βιαστικά και απρόσεκτα από τους νέους μελισσοκόμους, με αποτελέσματα όχι ευχάριστα για κάποιες μέλισσες ή βασίλισσες που συνθλίβονται, ανάμεσα στις κηρήθρες.

 17) Μπορεί επίσης να θεωρηθεί λάθος εάν ένας μελισσοκόμος δεν έχει κάποια εφεδρικά σμήνη, που θα μπορούσε να του ήταν χρήσιμα από πολλές απόψεις.

 18) Η κατοχή παλαιών, χαλασμένων και χωρίς συντήρηση κυψελών ακατάλληλων για μετακίνηση, θεωρείται επίσης λάθος.
Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τα λάθη και τις παραλείψεις, ασκώντας την τέχνη της Μελισσοκομίας, δεδομένου ότι πρέπει να δοκιμάζουμε και να εξετάζουμε με προσοχή όλες τις υπάρχουσες μεθόδους και τεχνικές.
Τα λάθη μπορούν να αποφευχθούν όταν τα πάντα γίνονται με προσοχή και μελέτη.

Οι Μελισσοκόμοι πρέπει να κάνουν κατανοητό ότι η Μελισσοκομία είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία που χρειάζεται συνέπεια, φροντίδα, μεράκι, και θέληση για μάθηση, αφού οι βασικοί κανόνες διατήρησης και ανάπτυξης ενός σμήνους μελισσών, δεν τους είναι ακόμη γνωστοί.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas