Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Και ας πονούν οι μέλισσες


Κήποι και μπαλκόνια με καλλωπιστικά φυτά βλάπτουν σοβαρά τα συμπαθή έντομα.

Έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει ότι λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά περιέχουν φυτοφάρμακα επικίνδυνα για τις μέλισσες, αλλά και παράνομα.
 Όπως προκύπτει από εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace σε καλλωπιστικά φυτά σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, το 79% των φυτών βρέθηκε να περιέχουν φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες. Περίπου τα μισά από τα δείγματα περιείχαν νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που υπόκεινται σε μερική απαγόρευση στην Ευρώπη, ενώ κάποια δείγματα περιείχαν παράνομα φυτοφάρμακα.

Τα φυτά που αναλύθηκαν -περιελάμβαναν περισσότερα από 35 δημοφιλή είδη, όπως η βιολέτα, η καμπανούλα και η λεβάντα, τα οποία ελκύουν τις μέλισσες- αγοράστηκαν από φυτώρια, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ελλάδα ελήφθησαν 9 δείγματα από 9 διαφορετικά φυτά που αγοράστηκαν από 5 διαφορετικά φυτώρια εντός της Αττικής. Σε 8 από τα 9 δείγματα βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε 7 ανιχνεύτηκαν φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες και μόνο σε 1 από τα δείγματα δεν ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ τα υπόλοιπα 8 περιείχαν από 1 έως 7 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Στα ελληνικά δείγματα ανιχνεύτηκαν 3 από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πανευρωπαϊκά σε φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες.

Τα ενισχυμένα με φυτοφάρμακα φυτά όταν τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους αποτελούν απειλή για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Για την αποτελεσματική προστασία των μελισσών και της γεωργικής παραγωγής, η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε ολική απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες, επισημαίνει η Greenpeace.

 Περίπου το 98% των δειγμάτων περιείχε μεγάλο αριθμό από εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα, με μόλις το 2% να μην περιέχει ανιχνεύσιμα υπολείμματα. Σε πολλά δείγματα ανιχνεύτηκε ένα «κοκτέιλ» από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν μέχρι και τα 15 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανά φυτό. Σε 68 φυτά βρέθηκαν εντομοκτόνα που βλάπτουν τις μέλισσες (79% των δειγμάτων). Περίπου στα μισά δείγματα βρέθηκαν τα τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση έχει περιοριστεί στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση των μελισσών σ’ αυτά. Επιπλέον, 12 φυτά (14% των δειγμάτων) περιείχαν φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται στην Ε.Ε., ανάμεσά τους δύο που είναι τοξικά για τις μέλισσες.
Τάσος Σαραντής

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas