Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Εναέριο ρομπότ αντιγράφει το πτητικό σύστημα των μελισσών (ΒΙΝΤΕΟ)


Το πώς πετούν οι μέλισσες απασχολούσε για δεκαετίες τους επιστήμονες, οι οποίοι ήθελαν να αντιγράψουν τον τρόπο τους σε τεχνολογικές καινοτομίες που εφηύραν. Αυτό κάνουν τώρα και επιστήμονες στον τομέα της βιορομποτικής στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας στο εναέριο ρομπότ-drone που έχουν δημιουργήσει.

Οι έρευνες που έχουν κάνει στις μέλισσες τους βοήθησαν να δημιουργήσουν το BeeRotor, ένα εναέριο όχημα με έλικες που καταφέρνει να σταθεροποιείται, χωρίς να χρησιμοποιεί επιταχυνσιόμετρο. Αυτό χρησιμοποιούν όλα τα σύγχρονα αεροσκάφη για τη σταθεροποίηση της πτήσης, ενώ τα έντομα και τα πουλιά ισορροπούν από τη φύση τους, χάρις στα εσωτερικά τους όργανα και την παρατήρηση του περιβάλλοντος.

«Η ιδέα είναι να κάνουμε πολλά με τα ελάχιστα μέσα. Αυτό είναι το μάθημα που μας διδάσκουν τα έντομα. Μας δείχνουν ότι μπορούμε να έχουμε μια εντελώς αυτόνομη συμπεριφορά σε ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζουμε, που δεν έχουμε εικόνα πώς είναι, χωρίς GPS και πάλι να τα καταφέρνουμε με τα ελάχιστα μέσα» εξήγησε ο Στεφάν Βιολέ, ερευνητής επιστήμονας στο Ινστιτούτο Επιστήμης της Κίνησης, επικεφαλής της ομάδας βιορομποτικής και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο Ινστιτούτο Καρνό της Μασσαλίας.

Οι ερευνητές αντέγραψαν την ικανότητα των εντόμων να επιθεωρούν το περιβάλλον πάνω από το οποίο πετούν. Με αυτόν τον τρόπο το BeeRotor μπορεί να προσαρμόσει την ταχύτητά του, ώστε να αποφύγει τα ενδεχόμενα εμπόδια, χωρίς να μετρά τη βαρύτητα, την ταχύτητα και το ύψος. Δηλαδή όπως και τα έντομα βασίζεται στα οπτικά ερεθίσματα που υπάρχουν μπροστά του για να κινηθεί. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμές, οι οποίες στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

«Είναι το ίδιο το ρομπότ που χάρις στη νοημοσύνη και την αντίληψή του όσον αφορά το έδαφος πάνω από το οποίο πετά, αποφεύγει αυτά τα πολύ απότομα εμπόδια» τόνισε ο Φρανκ Ριφιέ, που είναι συνεπικεφαλής της ομάδας βιορομποτικής και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ινστιτούτο Επιστήμης της Κίνησης.

Προς το παρόν, χρειάζεται να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο για να αρχίσει το BeeRotor τις αυτόνομες πτήσεις, καθώς οι επιστήμονες χρειάζεται να ενισχύσουν τη δομή του και να του δώσουν τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas