Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΕΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ.


Η μέλισσα αδυνατεί από μόνη της ως άτομο να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματός της.
Αν η θερμοκρασία της μέλισσας πέσει κάτω των 17οC αδυνατεί να πετάξει, κι αν πέσει κάτω των 9oC παραλύει και μοιάζει νεκρή.
Αντίθετα, αν η θερμοκρασία του σώματός της ξεπεράσει τους 46οC πεθαίνει από θερμοπληξία.

Ως σύνολο όμως, ως μελίσσι, μέσα στο οποίο οι μέλισσες αριθμούν μερικές χιλιάδες, έχουν την ικανότητα να διατηρούν την θερμοκρασία της φωλιάς τους σε σταθερά σχετικά επίπεδα, ανεξάρτητα απ' την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η οποία κυμαίνεται από 34,5οC, ανάλογα με την περιοχή και την παρουσία ή μη του γόνου, και πέφτει στους 30οC κατά τη χειμερινή περίοδο. Τις κρύες μέρες του χειμώνα οι μέλισσες σχηματίζουν μελισσόσφαιρα.
Πλησιάζοντας πολύ κοντά η μία την άλλη σε σφιχτό κλοιό στην περιφέρεια της σφαίρας, δημιουργούν ένα μονωτικό στρώμα και αφήνουν αυτές στο εσωτερικό της σφαίρας πιο χαλαρές να καταναλώνουν μέλι.
Παίρνοντας ενέργεια απ το μέλι, προκαλούν συσπάσεις των θωρακικών μυών τους και παράγουν την απαιτούμενη θερμική ενέργεια ώστε η θερμοκρασία της σφαίρας να διατηρείται στους 30οC. Εναλλάσσουν δε την θέση τους απ το εξωτερικό προς το εσωτερικό της μελισσόσφαιρας, έτσι ώστε συνεργαζόμενες να ωφελείται απ αυτήν τη σταθερή θερμοκρασία ολόκληρος ο πληθυσμός.

Το καλοκαίρι δε όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35οC οι μέλισσες συλλέγοντας νερό το μοιράζουν σε σταγόνες επάνω στις κηρήθρες και ανεμίζοντας τα φτερά τους, δημιουργούν ρεύμα αέρα, εξατμίζοντας το νερό έτσι ώστε να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία. Ένα ζωντανό κλιματιστικό της φύσης.

https://www.facebook.com/toxrysomeli
Κάντε like (μου αρέσει). Για να έχετε πρώτοι εσείς την πιο έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση στα θέματα μας.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas