Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Τα μυστικά της ετικέτας και μελιού



•   Θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφεται η λέξη μέλι. Αν μια συσκευασία απεικονίζει απλώς μια μέλισσα ή τμήμα κηρήθρας ή άλλη παρόμοια εικόνα έχει σκοπό να παραπλανήσει τον καταναλωτή και κατά πάσα περίπτωση το προϊόν αυτό είναι ύποπτης προέλευσης ή είναι κάποια απομίμηση μελιού.

•   Προαιρετικά αναγράφεται το είδος του μελιού (π.χ. θυμαρίσιο, ελάτου, ανθέων κ.λπ.) και ο τόπος παραγωγής του.

Επειδή το μέλι που πωλείται στα καταστήματα, μπορεί κάποια στιγμή να υποστεί κάποιον έλεγχο από τον ΕΦΕΤ, οι περιπτώσεις νοθείας είναι σπανιότερες. Αντίθετα όταν αγοράζουμε χύμα μέλι ή από σημεία που δεν ελέγχονται (από πάγκους, εθνικές οδούς και μικροπωλητές), δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι αγοράζουμε, παρά μόνο αν το δοκιμάσουμε στη γεύση ή το στείλουμε για έλεγχο στο Χημείο του Κράτους.

«ΝΑΙ» ΣΤΟ ΧΥΜΑ, ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Όπως σε όλα τα προϊόντα που διατίθενται χύμα, έτσι και στο χύμα μέλι σπάνια γίνονται ποιοτικοί έλεγχοι από κάποιον επίσημο φορέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό. Αντιθέτως μπορεί να είναι και καλύτερο από το τυποποιημένο.

Υπάρχουν όμως ορισμένες παγίδες: Ενώ στις μεγάλες μελισσοκομικές μονάδες οι συνθήκες υγιεινής είναι συνήθως άριστες, στα εργαστήρια των μικρών παραγωγών και κυρίως αυτών που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία είναι μάλλον ανύπαρκτες. Αν έχουμε έναν δικό μας παραγωγό που παράγει μέλι, τότε αγοράζουμε ανεπιφύλακτα χύμα. Αν όμως δεν γνωρίζουμε τον παραγωγό, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ούτε για την ποιότητά του ούτε για το αν είναι ελληνικό.



Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas