Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΙΚΟ


Πέθανε στις 23-05-2015 στην Αθήνα ο Γεωπόνος Αθανάσιος Μπίκος του Αριστείδη.
Η κηδεία του ΕΓΙΝΕ  (25-05-2015) στις 17:00 στο Νεκροταφείο της Δάφνης.
Ο Θανάσης Μπίκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, σπούδασε Γεωπονία στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (Α.Γ.Σ.Α.) και υπηρέτησε, με πλούσια προσφορά, τη Μελισσοκομία από θέσεις: της Μελισσοκομικής και του Υπουργείου Γεωργίας από το οποίο και συνταξιοδοτήθηκε.
Προσέφερε σημαντικές υπηρεσία στο ΙΓΕ ως δάσκαλος Μελισσοκομίας. Δώρισε πολλά μελισσοκομικά αντικείμενα στο Μελισσοκομικό Μουσείου του Ιδρύματος. Ο θάνατός του από την επάρατο αρρώστια, τον βρήκε φτιάχνοντας αφιλοκερδώς αυτό το μουσείο και παράλληλα ετοιμάζοντάς την έκδοση της έρευνάς του, για τη μελισσοκομία της χώρας, έργο υψίστης μελισσοκομικής σημασίας.
Το ΙΓΕ τιμώντας τη μνήμη του στενού φίλου του, συνεργάτη και δωρητή Θανάση Μπίκου, θα συνεχίσει την αξιοποίηση της προσφοράς αυτής. 
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης
Δρ. Γεώργιος Μπαλωτής
Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών ΝΠΔΔ





                  Συνέγραψε 10 Μελισσοκομικά βιβλία.





ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

                                                                         Περιγραφή 

Συστηματικός οδηγός μελισσοκομίας. Για να γνωρίσετε τη μέλισσα.





Κυψέλη Αργώ: Η κιβωτός των μελισσών
                                                                    Περιγραφή 

- Πρόκειται, για ένα ρεαλιστικό κοίταγμα ενός άλλου (νέου) τύπου μελισσοκομίας, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ενεργητικό ή "ενεργειακό" ξεχειμώνισμα και θέτει τις βάσεις για μιαν άλλη (νέα) θεώρηση της εξάσκησής της, με πάμπολλες δυνητικές χρήσεις και συνδυασμούς χειρισμών. 
- Πρόκειται, ακόμη, για μία πρόταση, η οποία κατατίθεται προς συζήτηση. Ένα μελισσοκομικό ερέθισμα, το οποίο έχει ως στόχο να υιοθετηθεί από άλλους μελισσοκόμους, που ίσως μπορέσουν να το "πάνε παραπέρα" εφαρμόζοντας ή προσαρμόζοντάς του στις δικές τους, ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες, να αντλήσουν νέα συμπεράσματα. 

- Πρόκειται για την Αργώ, μιαν μελισσοκομική κιβωτό, που θέτει τις βάσεις για μιαν επαναστατική επαγγελματική διαχείριση των μελισσοσμηνών.





Τι πρέπει να κάνω στα μελίσσια μου

                                                                    Περιγραφή  
Η πραγματική μελισσοκομία

Το "εξάγωνο πλαίσιο" 1) αυτές, 2) εγώ, 3) το σημείον τριβής, 4) πριν, 5), μετά, 6) τα εργαλεία Κάτω από αυτόν τον τίτλο και μέσα σ' αυτόν θα αναλυθεί όλο το πλέγμα της πραγματικής μελισσοκομίας. Μια πραγματική μελισσοκομία, η οποία εδράζεται σε έξι σημεία, τα οποία στο σύνολό τους αποτελούν το πλαίσιο εξάσκησής της. Αυτό είναι όλο! Τα έξι αυτά σημεία ξεκαθαρίζουν απόλυτα τους ρόλους, καταδεικνύοντας αφ' ενός τί θέλουν οι μέλισσες και τι (πρέπει να) θέλω εγώ, ενώ συνάμα απαντούν σαφώς και κατά περίπτωση στο μεγάλο ερώτημα, όπως αυτό τέθηκε: "Τι πρέπει να κάνω...;"



                                                                     Περιγραφή 

Μελισσοκομία.Παραγωγή και εκτροφή βασιλισσών





 Μάννα δεν είναι μόνο μία
                                                                      Περιγραφή  
Φίλε μελισσοκόμε, 

Ετούτο το βιβλίο γράφτηκε για σένα. Σε σένα και μόνον απευθύνεται και στοχεύει πολύ ψηλά, παρά το γεγονός ότι τα "υλικά" της δημιουργίας του δεν αποτελούν καινόν τόπον. Διεκδικεί να γίνει το εργαλείο σου ή αν θες η πηγή έμπνευσής του, προκειμένου κι εσύ ν' ανοίξεις τους ορίζοντες της σκέψης σου και στη συνέχεια, χάρη στη μοναδική εφευρετικότητα που διαθέτεις, και της δράσης σου, να δημιουργήσεις ή να προσαρμόσεις το δικό σου μοντέλο παραγωγής. Αποτελεί, με άλλα λόγια, μιαν προσφορά για τον έλληνα μελισσοκόμο και την ελληνική μελισσοκομία και ο λόγος που "γεννήθηκε" στηρίζεται στην διαπιστωμένη ανάγκη της "ανάτασης" της μελισσοκομίας μας, που κατά βάση από εσένα εξαρτάται.



Όλα για το μέλι

                                                                     Περιγραφή

Είμαι ένας κηφήνας! Ναι ένα κηφήνας, ο Αμβρόσιος 86. Μου ανατέθηκε από την κυψέλη μου να μιλήσω για το μέλι. Ποιος άλλος θα μπορούσε να ξέρει το μέλι καλύτερα από μένα; 
- Τι είναι το μέλι; 
- Πώς παράγεται; 
- Πώς συντηρείται; 
- Ποιες είναι οι αλλοιώσεις και οι κίνδυνοι που το απειλούν; 
- Πού κάνει καλό και γιατί πρέπει να τρώγεται; 
Όλα για το μέλι λοιπόν, θα τα βρεις σε τούτο το βιβλίο. Τι είναι όμως το μέλι; Αν μη τι άλλο και πέρα απ' όλα είναι ένας... μύθος! 
Στις μέρες μας υπάρχει μία τάση για απομυθοποίηση των πάντων, για κατακρήμνηση των ειδώλων, για αμφισβήτηση. 
Δεν κρίνω αν είναι σωστό ή λάθος. Απλά θα πως ότι εγώ, σε τούτο το βιβλίο, δεν προσπαθώ να απομυθοποιήσω το μέλι. Τα λέω όλα για το μέλι... Ίσως θα μπορούσε μάλιστα να με κατηγορήσει κάποιος για συντήρηση του μύθου του μελιού. Δικαίωμά του. Εγώ δεν είμαι παρά ένας εφήμερος κηφήνας και κάθε κατηγορία για υστεροβουλία ή ο,τιδήποτε άλλο, θα έπεφτε στο κενό...! 
Εξ' άλλου οι αξίες στη ζωή είναι κάτι πολύ σχετικό. Εσύ έχεις ας πούμε, το χρυσάφι. Εδώ δεν το βάζω μπροστά σε μία κουταλιά μέλι! 

Διάβασε το βιβλίο αυτό και θα καταλάβεις τι εννοώ. Αν μη τι άλλο: Διαβάζεται "γλυκά" σχεδόν "τρώγεται"!



Πρόπολις

                                                                       Περιγραφή 

Μια χρυσή ευκαιρία να γνωρίσετε, αλλά και ν' απορήσετε(!) με το τι παράγει και μας προσφέρει η μικροκοινωνία των θαυμάτων, οι μέλισσες... 
- Μία ουσία -"θαύμα" της κυψέλης. 
- Ένα άγνωστο, αναξιοποίητο, υπερπολύτιμο δώρο της φύσης 
- Ένα προϊόν με μοναδικά οφέλη για τον... άνθρωπο 
- Όλα τα τι, πού, πότε, πώς και γιατί, που την αφορούν. 

- Διαβάστε, και γιατί όχι, δοκιμάστε!


Ο βασιλικός πολτός των μελισσών

                                                                    Περιγραφή 

Ο Βασιλικός Πολτός των Μελισσών "επαναστατικά" διπλοκοιταγμένος. Τόσον από την πλευρά του "χρήστου" (καταναλωτού) του και την αναγκαiα και κυρiως σωστή ενημέρωσή του, ώστε να γνωρiζει τι "παίρνει", όσον ακόμη, και του παραγωγού του, όπου, μέσα απο την παρουσίαση-ανάπτυξη μιας νέας "ανατρεπτικής" μεθόδου, ανοίγεται ένας μοναδικός πλέον «μονόδρομος» οικονομοτεχνικά ασύλληπτα πρωτοποριακός και σε σχέση με τις ισχύουσες και καθιερωμένες διεθνώς, ασύγκριτα πρωτότυπος και πρακτικός. Μια μέθοδος που και θα συζητηθεί, αλλά κυρίως και πολύ σύντομα, θα καθιερωθεί παγκοσμίως!
Το να αποπειράται κάποιος να γράψει, στις μέρες μας, ένα (νέο) βιβλίο για τον βασιλικό πολτό, φαντάζει σα να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και αυτό να... κόβεται! Γιατί; Διότι ο βασιλικός πολτός, ως προϊόν από τη μια μεριά, είναι και πασίγνωστος και "χιλιογραμμένος". Οι ιδιότητές του και η προσφορά του στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελούν "κοινό μυστικό" και σύγχρονα δεδομένα ήδη ετών. Από την άλλη, οι μέθοδοι (τρόποι) παραγωγής του, παρά τις κάποιες σαφείς τους βελτιώσεις, κυρίως τεχνολογικές, τα τελευταία χρόνια, στηρίζονται όλες και συναρτώνται προς μια δεδομένη και παγκόσμια καθιερωμένη "μελισσοκομική φιλοσοφία" ή αρχές. Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, αλλά και βαθύτερης ίσως αναζητήσεως, το θέμα μοιάζει τελειωμένο ή κεκορεσμένο. 
Έτσι είναι όμως τα πράγματα; Για τον γράφοντα, μόνον έτσι δεν είναι και μέλλει να το αποδείξει. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)



Γύρω από τη γύρη

                                                                       Περιγραφή

Η Γύρη είναι πολλαπλά άγνωστη για τους περισσότερους. Βασικός στόχος αυτού του βιβλίου είναι μια γνωριμία για όλους. Δεν απευθύνεται μόνο σε μελισσοκόμους ή ειδικούς, αλλά στον καθένα που θάθελε να γνωρίσει: 
· Τι είναι η Γύρη · Ποιος ο ρόλος της στο φυτικό κόσμο · Ποια η αξία της για τη μέλισσα και πως αυτή συμμετέχει στην επικονίαση των φυτών · Για τα γυρεοδοτικά φυτά , βιολογία και σύνθεση της Γύρης · Πως συγκομίζεται η Γύρη από τη μέλισσα και στη συνέχεια από τον άνθρωπο · Τεχνολογία - Τυποποίηση - Εμπόριο Γύρης 
- Που, πώς και πόσο ωφελεί η γύρη τον ανθρώπινο οργανισμό · Κατανάλωση και δόσεις Γύρης· 
και κάθε τι άλλο "Γύρω από τη γύρη".

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas