Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Aφανίζονται οι μέλισσες


Φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένοι σπόροι σκοτώνουν τα σμήνη

Ο Αϊνστάιν είχε πει μια ζοφερή προφητεία: αν ποτέ αφανιστούν οι μέλισσες, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής.

Θυσία στη «θρησκεία» της μαζικής παραγωγής γίνονται οι μέλισσες. Σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερέψει, εξαιτίας των «τροποποιημένων» σπόρων.

Οι έρευνες

H μέλισσα είναι ο καλύτερος επικονιαστής από όλα τα άλλα έντομα, επειδή μετατοπίζεται συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο. Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού "Nature", οι φυτείες του καφέ αυξάνουν την απόδοσή τους κατά 50% όταν υπάρχει παρουσία μελισσών. Όμως, στην Ιταλία, όσο περισσότερα εντομοκτόνα μολύνουν το έδαφος τόσο περισσότερες μέλισσες πεθαίνουν. "Όλα πρέπει να αρχίσουν από τη γεωργία", λέει ο Ραφαέλε Τσιρόνε, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, στην εφημερίδα "Ρεπούμπλικα". "Κάθε φορά που πέφτει μια επιδημία στις μέλισσες, αυτή συμπίπτει με μια υπερβολή στη χρήση φυτοφαρμάκων".

ΤΑ ΦΟΝΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

Clordano, Dieldrin, Malathion, Parathion, Metil-Parathion, Sevin, Fosdrin, Fipronil, Imidacloprid, Insegar, tetrachlorvinphos.

ΠΟΥ: «Πιθανώς καρκινογόνα» πέντε πασίγνωστα φυτοφάρμακα

Πέντε ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα ενδέχεται να είναι καρκινογόνα και για τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η αρμόδια υπηρεσία του για τον καρκίνο (το περίφημο IARC ή Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου, που εδρεύει στη Λυόν) ανέθεσε σε Ομάδα Εργασίας 17 επιστημόνων από 11 χώρες του κόσμου να εξετάσουν τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τα φυτοφάρμακα αυτά και να αποφασίσουν εάν μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους ή όχι.

Το συμπέρασμα των ειδικών ήταν ότι τα εντομοκτόνα tetrachlorvinphos και parathion είναι «ενδεχομένως καρκινογόνα» για τον άνθρωπο (ομάδα 2Β της κατάταξης του IARC), ενώ τα malathion, diazinon και glyphosate κατατάσσονται στα «δυνητικά καρκινογόνα» (ομάδα 2Α).

Η κλίμακα επικινδυνότητας του IARC έχει πέντε ομάδες:

* Ομάδα 1
 Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο (όπως π.χ. το αρσενικό). Στην ομάδα αυτή ανήκουν 114 ουσίες μαζί με τα τρία τελευταία που προστέθηκαν.

* Ομάδα 2Α
Τα δυνητικά καρκινογόνα για τον άνθρωπο.Μάλλον καρκινογόνα για τον άνθρωπο (probably carcinogenic to humans). Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν ουσίες που έχει δειχτεί πως είναι καρκινογόνα στα ζώα και υπάρχουν ενδείξεις για πρόκληση καρκίνου στον άνθρωπο. Τα στοιχεία όμως είναι περιορισμένα που σημαίνει ότι έχει διαπιστωθεί μια στατιστική συσχέτιση αλλά η αιτία του καρκίνου δεν μπορεί να αποκλειστεί να είναι κάποια άλλη. Συχνά υπάρχουν στοιχεία για το μηχανισμό με τον οποίο η ουσία προκαλεί καρκίνο. Στην ομάδα αυτή ανήκουν 68 ουσίες, μαζί με τα δύο που προστέθηκαν.

* Ομάδα 2Β
Τα ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο (possibly carcinogenic to humans). Σ’ αυτήν την κατηγορία υπάρχουν ενδείξεις για καρκινογένεση στα ζώα αλλά ελάχιστα στοιχεία για τον άνθρωπο. Στην ομάδα αυτή ανήκουν 285 ουσίες.

* Ομάδα 3
Ουσίες που δεν ταξινομούνται ως καρκινογόνες για τον άνθρωπο.
* Ομάδα 4
Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.Δεν υπάρχει υποψία για καρκινογένεση

3 νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που απαγόρευσε η ΕΕ για την Προστασία της μέλισσας

Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ υποστήριξε την πρόταση της Κομισιόν περί προσωρινής απαγόρευσης 3 φυτοφαρμάκων, που ήταν «ύποπτα» ότι βλάπτουν τις μέλισσες.  Τα τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα (imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam) χρησιμοποιούνται στους σπόρους πριν την βλάστηση και προστίθενται στο έδαφος ή με σπρέι στα φυτά. Παράγονται κυρίως από την Bayer της Γερμανίας και την Syngenta της Ελβετίας.

H προφητεία

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί. H ποσότητα των εντομοκτόνων που σκοτώνουν μέλισσες αυξήθηκε από 10% σε 40% μέσα σε λίγα χρόνια, ενώ στο 40% των δειγμάτων τροφίμων έχουν εντοπιστεί χημικά κατάλοιπα. Η θνησιμότητα των μελισσών, η οποία συνδέεται με τη συστηματική χρήση ορισμένων εντομοκτόνων για τους ηλιόσπορους και το καλαμπόκι" και όχι μόνο. "Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου Γης", είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, "δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής".

Αντιδράσεις από τη Monsanto

Η Monsanto αμφισβήτησε τα συμπεράσματα των ειδικών της IARC λέγοντας πως τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν τα υποστηρίζουν και ζήτησε από τον ΠΟΥ να συγκαλέσει επειγόντως συνάντηση για να τα εξηγήσει. «Δεν ξέρουμε πως έφτασε η IARC σε αυτό το συμπέρασμα, το οποίο αποτελεί τόσο δραματική απόκλιση από εκείνα όλων των ρυθμιστικών Αρχών του κόσμου», είπε ο κ. Φίλιπ Μίλερ, αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Ρυθμιστικών Υποθέσεων της Monsanto.

Ποια είναι η Monsanto

Η Monsanto, μία πολυεθνική με έδρα τις ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1901, μονοπωλεί την παγκόσμια αγορά βιοτεχνολογίας, με τζίρο 7.3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά μονοπώλια παγκοσμίως και προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με το 86% των σπόρων.

Η εταιρεία έχει στενή συνεργασία ουσιαστικά με όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια ανά έτος ώστε να έχει πρόσβαση σε βουλευτές και των δύο μεγάλων Αμερικανικών κομμάτων, για να της δίνονται οι συμφέροντες προς την ίδια νόμοι και πολιτικές που τη κάνουν να δρα ανεξέλεγκτα και παράλληλα.. σε νόμιμα πλαίσια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τον Μάρτιο του 2013 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Παροχή Διασφάλισης σε Αγρότες» που πολλοί ειρωνικά ονόμασαν «Νόμο Προστασίας της Monsanto». Η αιτία ήταν ότι με το νόμο αυτό τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ και το υπουργείο Γεωργίας έχασαν όσες πιθανότητες είχαν να αποκόψουν την χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων, ακόμη και αν υπάρχουν σημάδια επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία.
Οι μέλισσες με αριθμούς

* 15 ημέρες για την εκκόλαψη της βασίλισσας (γόνιμη μέλισσα)
* 21 ημέρες για την εκκόλαψη της εργάτριας
* 23 ημέρες για την εκκόλαψη του κηφήνα (αρσενική μέλισσα)
* 1 και μοναδική βασίλισσα σε κάθε κυψέλη
* 200-300 κηφήνες σε κάθε κυψέλη
* 2.000 αυγά μπορεί να γεννήσει μια βασίλισσα μέσα σε μία ημέρα
* 25 χιλιόμετρα την ώρα είναι η ταχύτητα πτήσης μιας εργάτριας
* 50 εκατομμύρια υπολογίζονται οι κυψέλες μελισσών σε όλον τον κόσμο
* 7 εκατομμύρια είναι οι μελισσοκόμοι σε όλον τον κόσμο
* 1 εκατομμύριο τόνοι είναι η παγκόσμια ετήσια παραγωγή μελιού
* 180 διαφορετικές ουσίες αποτελούν το μέλι
Πηγή1
Πηγή2



Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas