Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Μέλι και αθλητισμός- φυσικά ισοτονικά ροφήματα


Αναφορικά με την αθλητική απόδοση, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη μελιού παρέχει άμεσα υδατάνθρακες, οι οποίοι βελτιώνουν την αντοχή όπως τα υδατανθρακικά ποτά ή gels που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά τη διάρκεια διαφόρων αθλημάτων. Επιπλέον, η κατανάλωση μελιού σε συνδυασμό με ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης, όπως είναι η γύρη, μετά από ασκήσεις με βάρη, βοηθά στη γρηγορότερη μεταφορά της πρωτεΐνης στις μυϊκές ομάδες με αποτέλεσμα την καλύτερη μετασκησιακή αποκατάσταση.

Από δοκιμές που έγιναν σε 71 άτομα στα οποία δόθηκε ένα από επτά διαφορετικά gel υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένου και ενός με μέλι. Το μέλι προκάλεσε μόνο ήπια αύξηση στα ζάχαρα και στην ινσουλίνη του αίματος, που υπερισχύουν της δεξτρόζης, και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με τα δημοφιλή εμπορικά τζελ υδατανθράκων. Αυτό δείχνει ότι το μέλι θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική πηγή ενέργειας πριν από την άσκηση που δεν προκαλεί υπογλυκαιμία.

Μία δεύτερη δοκιμή έγινε σε 39 γυναίκες και άνδρες που εξασκούνταν στην άρση βαρών. Μετά από εντατική προπόνηση, τα άτομα αυτά κατανάλωσαν ένα πρωτεϊνικό ρόφημα  που συνδυάστηκε με σακχαρόζη, μαλτοδεξτρίνη ή μέλι. Το ρόφημα που περιείχε μέλι ήταν το μόνο που διατήρησε τα ζάχαρα του αίματος σε σταθερό επίπεδο μέχρι και για δύο ώρες μετά την προπόνηση.


Στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μιας διατροφής όσο το δυνατό απαλλαγμένη από τεχνητά συντηρητικά και χημικές ουσίες, για κάποιον που ασχολείται με τον αθλητισμό η χρήση ισοτονικών ποτών, όσο απαραίτητη κι αν είναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απαγορευτική καθώς η πληθώρα των ισοτονικών ποτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχει συντηρητικά και τεχνητά χρώματα.

Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του ένα φυσικό ισοτονικό ρόφημα με αγνά υλικά και με πολύ χαμηλό κόστος. Παρακάτω σας δίνουμε τρεις εναλλακτικές συνταγές για ήπια ισοτονικά ροφήματα που θα σας δώσουν ενέργεια και θα σας τονώσουν κατά η διάρκεια της άσκησης.


Ισοτονικά ροφήματα με μέλι:

ΜΕΛΙ ΜΕ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:

-4 κουταλιές της σούπας μέλι

-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

-60ml χυμό πορτοκάλι

-500ml νερό

Ανακατεύετε καλά το μέλι με μία μικρή ποσότητα νερού και το αλάτι και στη συνέχεια συμπληρώνετε όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Πίνετε τακτικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 ΜΕΛΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ:

-500ml νερό

-2 φακελάκια πράσινο τσάι (προαιρετικά)

-χυμό από ½ λεμόνι

-2 κουταλιές της σούπας μέλι

-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Διαλύετε το τσάι (προαιρετικά, αλλιώς μπορείτε να κάνετε το ίδιο ρόφημα μόνο με νερό) στο νερό και στη συνέχεια διαλύετε το μέλι, το αλάτι και προσθέτετε το χυμό από το λεμόνι. Πίνετε τακτικά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 ΜΕΛΙ ΜΕ ΜΕΝΤΑ:

-1/2  φλιτζάνι μέλι

-1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό

-4 φύλλα μέντας, πολτοποιημένα

Διαλύετε το μέλι μέσα στο νερό και προσθέτετε τη μέντα. Διατηρείται στο ψυγείο. Πίνετε σταδιακά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas