Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Παράνομο κινεζικό μέλι αξίας 2 εκατ. δολαρίων κατασχέθηκε στις ΗΠΑ


Περίπου 204 τόνους παράνομου κινεζικού μελιού αξίας πάνω από 2 εκατ. δολαρίων κατάσχεσε το προσωπικό της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνολικά, 660 βαρέλια παράνομου κινεζικού μελιού κατασχέθηκαν από πράκτορες της ICE στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Οι κινεζικές εταιρίες προσπαθούν να εισάγουν παράνομα τα προϊόντα τους στην αγορά των ΗΠΑ, αποφεύγοντας τους υψηλούς δασμούς. Το μέλι που παράνομα εισέρχεται στις ΗΠΑ, όχι μόνο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά αλλά μπορεί να βλάψει και τη φήμη του προϊόντος προς τους καταναλωτές, τονίζουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας μελιού στις ΗΠΑ.

«Το Χιούστον αποτελεί κομβικό σημείο εισόδου για τις παράνομες εισαγωγές» σύμφωνα με δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χάλβερσον, από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της πολιτείας του Τέξας στο περιοδικό Modern Farmer.
«Οι παράνομοι διακινητές χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα, που υποδείκνυαν ότι το μέλι ήταν από τη Λεττονία με σκοπό να κρύψουν την αληθινή του προέλευση», τόνισε ο Χάλβερσον.

Ο λόγος για όλη αυτή την παράνομη δραστηριότητα είναι οι υψηλοί δασμοί στο κινεζικό μέλι, που έχουν τεθεί σε ισχύ από το Δεκέμβριο του 2001 από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια σειρά από εταιρείες που εμπλέκονταν στη βιομηχανία μελιού των ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή εναντίον των Κινέζων, πιστεύοντας ότι πωλούσαν μέλι στις ΗΠΑ κάτω από το κόστος της δικής τους παραγωγής, κάνοντας το «πολύ δύσκολο» για τους Αμερικανούς παραγωγούς να τους ανταγωνιστούν, σύμφωνα με την Τζιλ Κλαρκ, αντιπρόεδρο πωλήσεων και μάρκετινγκ στην εταιρία Dutch Gold Honey, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις συσκευασίας μελιού στις ΗΠΑ.

Όταν οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ υπήρξε μια πτώση στις εισαγωγές μελιού που προέρχονται από την Κίνα, αλλά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, άρχισε να εισέρχεται μέλι από χώρες που δεν είχαν παραδοσιακά μεγάλη παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. «Η ICE ξεκίνησε μια έρευνα το 2008 και έμαθε ότι το μέλι τελικά προέρχονταν από την Κίνα και έμπαιναν ετικέτες από άλλες ώστε να παρακάμπτουν τους υψηλούς δασμούς στις ΗΠΑ», τόνισε η Κλαρκ της Dutch Gold Honey.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φήμη του κινεζικού μελιού δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ειδικά μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2002 υποστηρίζοντας ότι ορισμένα κινεζικά μέλια περιέχουν ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος που δεν έχει εγκριθεί για χρήση στο προϊόν αυτό.

Οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 150 εκατ. κιλά μέλι το χρόνο, αλλά καταναλώνουν περίπου 450 εκατ. δολάρια, κατέληξε η Κλαρκ.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas