Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Tρόφιμα που διαρκούν μια ολόκληρη ζωή


Σε μία εποχή που είμαστε πλέον απολύτως πεπεισμένοι ότι τα πάντα γύρω μας έχουν ημερομηνία λήξεως, η φύση φροντίζει να μας δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας: υπάρχει και κάτι που διαρκεί για πάντα.
Ο κύκλος της ζωής μπορεί να υπαγορεύει ότι από τον υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή μέχρι το βιολογικό φρέσκο κρέας που μόλις αγοράσαμε, η διάρκεια βιωσιμότητας είναι συγκεκριμένη, αλλά η φύση έχει άλλη γνώμη.

Οι επιστήμονες ονομάζουν τα οκτώ αθάνατα προϊόντα «βρυκόλακες» της διατροφικής αλυσίδας ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν τα αγγίζει. Διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, την ποιότητά τους και την υγιή όψη τους όσοι… αιώνες κι αν περάσουν. Για φαντάσου!
Κι όμως, εκείνο το ρύζι με ημερομηνία παραγωγής 1982 που ξέμεινε στο ράφι της κουζίνας και θα το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη, στην πραγματικότητα αν το μαγειρέψετε θα είναι τόσο γευστικό –και ασφαλές λένε οι ειδικοί- σαν να το αγοράσατε σήμερα! Και δεν είναι μόνο το ρύζι. Ιδού οι οκτώ τροφές που δεν αλλοιώνονται ποτέ:
1-Μέλι
Το μέλι είναι ένα τρόφιμο-θαύμα που δε χαλάει ποτέ. Πολλοί άνθρωπο θεωρούν περίεργο το γεγονός ότι τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλι, επειδή είναι μικροοργανισμοί που ευδοκιμούν όπου υπάρχουν ζάχαρα. Η μοναδική χημική σύνθεση του μελιού, η χαμηλή υγρασία του σε συνδυασμό με το χαμηλό pH (3,2-5), δημιουργεί ένα σχετικά όξινο περιβάλλον που το καθιστά πολύ δυσμενές για τα βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς. Παρόλα αυτά, ο ΕΦΕΤ ορίζει ότι ο  ο χρόνος ζωής του μελιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 χρόνια.
Αποθήκευση και συντήρηση του μελιού:
Το μέλι πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό και απαλλαγμένο από οσμές χώρο. Πιο συγκεκριμένα το μέλι μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία χώρου 10οC για περισσότερο από 3 χρόνια χωρίς να χάσει καθόλου από τη θρεπτική του αξία. Η σχετική υγρασία του χώρου δεν πρέπει να ξεπερνά το 65%, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το μέλι να απορροφήσει υγρασία και να ξινίσει. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι οι συσκευασίες να κλείνονται αεροστεγώς. Ακόμα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε φως προκειμένου να αποφεύγεται η διάσπαση της φρουκτόζης. Τέλος, πρέπει να μην αποθηκεύεται σε χώρο που υπάρχουν οσμές γιατί μπορεί να απορροφηθούν από το μέλι.


TIP: Μια μικρή συνήθεια που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι  το να ξαναβάζετε μέσα στο βάζο με το μέλι το κουτάλι με το οποίο έχετε φάει. Τα ένζυμα που υπάρχουν στο ανθρώπινο σάλιο μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του μελιού.

2-Ζάχαρη

Η πρόκληση με την ζάχαρη δεν είναι να την διατηρήσετε φρέσκια αλλά να την προλάβετε να μην σας γίνει σκληρή σαν πέτρα. Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων (γι΄αυτό άλλωστε οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια). Βεβαιωθείτε μονάχα ότι έχετε αποθηκεύσει τη ζάχαρή σας σε αεροστεγές δοχείο –ώστε να κρατήσετε την υγρασία ή τα ζουζούνια μακριά- και… κοιμηθείτε ήσυχοι. Θα έχετε γλυκιά ζάχαρη για πάντα!
3-Ρύζι

 Ακόμη και εάν το σακί ή το κουτί όπου έχετε φυλάξει ρύζι δείχνει… βρωμερό, σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα σκόνης από την πολυκαιρία, το προϊόν μέσα στο κουτί θα είναι ολόφρεσκο, σαν να το έχετε μόλις αγοράσει. Αυτό ισχύει για το άσπρο, το άγριο, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι. Κλείστε, λοιπόν, το καπάκι για να μην μπουν ζωύφια και μην αγχώνεστε. Το ρύζι σας δε θα χαλάσει ποτέ.
4-Δυνατά οινοπνευματώδη
Δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να τελειώσετε το τεράστιο μπουκάλι με ρούμι που έχετε από τα… 18α γενέθλιά σας στο ντουλάπι. Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Αν τοποθετήσετε τα ποτά σας σε ένα σκοτεινό ντουλάπι τότε μπορείτε ακόμη και να τα χαρίσετε στα εγγόνια σας για το πάρτι ενηλικίωσής τους. Τα οινοπνευματώδη σας θα έχουν ίσως χάσει λίγο από το άρωμά τους, αλλά… ούτε που θα το καταλάβετε. Στην υγειά σας!
5-Καλαμποκάλευρο
Για να διατηρήσετε το καλαμποκάλευρο επ’ αόριστον –όπως έκαναν οι προγιαγιάδες μας στους δύσκολους καιρούς- διατηρήστε το στεγνό, καλά σφραγισμένο και σε δροσερό μέρος (στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου, για παράδειγμα). Ακόμη κι αν περάσουν χρόνια από τότε που αγοράσατε το αλεύρι, θα το βρείτε ολόφρεσκο στη χάρτινη συσκευασία του…
6-Αποσταγμένο άσπρο ξύδι

 Ναι, μπορείτε να αγοράσετε εκείνο το τεράστιο μπετονάκι με λευκό ξύδι που βλέπετε και στις αμερικανικές ταινίες! Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε μήπως χαλάσει πριν το καταναλώσετε και πάνε τα λεφτά σας χαμένα. Διατηρήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα έχετε πάντα έναν άψογο σύμμαχο για τα dressings, τις μαρινάδες ή ακόμη και την καθαριότητα του σπιτιού σας!
7-Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αλκοόλ, θα παραμείνει φρέσκο και αρωματικό για όσο το έχετε στο ντουλάπι σας. Οι απομιμήσεις του αποστάγματος δεν έχουν βέβαια εξίσου μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν βρεθείτε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ μη διστάσετε να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για το αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας. Θα το έχετε για μια ζωή…
8-Αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά… υπεραιωνόβια! Θα διατηρηθούν για πάντα φρέσκα και θα νοστιμίζουν το φαγητό σας ακόμη κι αν τα αγοράσατε πριν πολλάαα πολλά χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas