Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Πρόπολη:Το φυσικό αγαθό της φύσης.


Πρόπολη: Αυτό το θαυματουργό μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, που αποτελεί το φυσικό αντιβακτηριδιακό που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα των κελιών στις κερήθρες, είναι γνωστό για τις προστατευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες μελετήθηκαν συστηματικά οι ιδιότητές του. Έχει αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την καταπολέμηση των μικροβίων. 

 Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η ονομασία πρόπολη προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «προ» και «πόλις» που σημαίνουν πριν από την πόλη, καθώς οι μέλισσες τη χρησιμοποιούσαν για να φράξουν την είσοδο του μελισσιού.
Φυσικές ιδιότητες:


Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει από κίτρινο-πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ, και εξαρτάται από το φυτό προέλευσής της, από τις προσμείξεις κεριού και γύρης αλλά και από τον χρόνο παραμονής της στην κυψέλη. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μικρότερες από 15° C η πρόπολη είναι υλοποιημένη και άρα ιδιαίτερα σκληρή. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από 30° C αρχίζει και αποκτάει πλαστικότητα και μετατρέπεται αυξητικά σε κολλώδη ουσία. Τυπικά, η πρόπολη λιώνει στους 60-70° C και έχει πυκνότητα περίπου 1,12gr/ml. Είναι εντελώς αδιάλυτη στο νερό και διαλύεται στην αιθυλική αλκοόλη, στην γλυκόλη και σε άλλους οργανικούς διαλύτες.

Χημική Σύσταση:
Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες εξαρτάται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν και διαφορετικές δυνατότητες στις μέλισσες για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων. Η χημική της σύσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς σε αυτήν έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις..
H πρόπολη αποτελείται από:
+/- 5% γύρη
+/- 10% αιθέρια έλαια
+/- 30% κερί
+/- 55% ρητίνες και βάλσαμα
+/- 5% διάφορες ουσίες οργανικές και ανόργανες
είναι πλούσια σε:
αμινοξέα...
ιχνοστοιχεία...
βιοφλαβίνες...
βιταμίνη Α...
βιταμίνη Β1...
βιταμίνη Β2...
βιταμίνη Β3...
ασβέστιο...
μαγνήσιο....
σίδηρο...
ψευδάργυρο...
πυρίτιο...
κάλιο...
φώσφορο....
Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι:
Αντιφλεγμονώδης δράση
Αντι-ιικές ιδιότητες
Αντιμυκητιακές ιδιότητες
Αντιοξειδωτική δράση
Ανοσοποιητική δράση
Αντιισταμινική δράση

βοηθάει στην ίαση:
των ηλιακών εγκαυμάτων και πάσης φύσεως εγκαυμάτων...
των αλλεργιών...
των παθήσεων και φλεγμονών των ματιών...
της ελκώδους ουλίτιδας...
της ελκώδους στοματίτιδας...
των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος...
του άσματος και της χρόνιας πνευμονίας...
της φαρυγγίτιδας...
της γρίπης 
της μέσης ωτίτιδας και της ωτίτιδας....
του προστάτη...
της παγκρεατίτιδας...
των γυναικολογικών παθήσεων( όπως οξείες κολπίτιδες,καταπολέμηση του παράσιτου Giardia intestinalis)...
των ιώσεων και μυκητιάσεων...
των ελκών και πληγών...
του έλκος του στομάχου....
των εκζεμάτων και δερματικών παθήσεων....

Ποιος ο ρολος της προπολης

Η προπολη χρησιμοποιειται απο τις μελισσες για πολλους σκοπους, αλλα δυο ειναι οι βασικοτεροι. Ο πρωτος απο αυτους ειναι για την δημιουργια μιας παστας, με την οποια θα «γεμιζουν» ολα τα ανοιγματα, οπες, ρωγμες απο τις οποιες μπορει να εισελθει ξενο ως προς το μελισσι σωμα. Αυτο μπορει να ειναι νερο, σκονη ή καποιο οργανικο υπολειμμα που προερχεται απο το εξωτερικο περιβαλλον ή και καποιος ξενος οργανισμος οπως μια πεταλουδα, μια σφηκα, ενα σαλιγκαρι ή ακομη και ενα ποντικι. Θα μπορουσαμε να παρομοιασουμε την χρηση της προπολης σαν εναν αντι-μικροβιακο, βακτηριοκτονο αδιαβροχο στοκο, με τον οποιο η μελισσα επιδιορθωνει το σπιτι της. 
Ο δευτερος και σημαντικοτερος λογος ειναι για να επιτρεπει στην μελισσα να «βαλσαμωσει» το πτωμα οποιουδηποτε εισβολεα καταφερει να εισελθει στο μελισσι. Ο εισβολεας ειναι σιγουρο πως θανατωθει απο τις μελισσες-φυλακες, ομως ειναι αδυνατον να μεταφερθει το πτωμα του εξω απο το μελισσι. Το εσωτερικο του μελισσιου ειναι, και πρεπει να διατηρειται πιο αποστηρομενο απο τον θαλαμο ενος χειρουργιου και για τον λογο αυτο πρεπει να αποτραπει η αποσυνθεση του πτωματος και η εξαπλωση των μικροβιων που αυτο μεταφερει. 
Ειναι χαρακτηριστικο οτι ενα πτωμα που βαλσαμωνεται με προπολη μπορει να διατηρηθει για μεγαλο χρονικο διαστημα της ταξης των 3-5 χρονων, ισως και παραπανω!! Αλλοι λογοι, ειναι η λειανση μυτερων εξογκωματων μεσα στο μελισσι, ή και ως προστατευτικο, αντιβακτηριακο επιχρισμα στα κελλια οπου θα τοποθετησει η βασιλισσα τα αυγα της.
Φυτά που δίνουν πρόπολη:

Δυστυχως, η μελισσα δεν μπορει να παρασκευασει προπολη απο οποιοδηποτε φυτο ή δεντρο. Ολα τα ειδη λευκας, σημυδας, σκληθρας, ιτιας, βελανιδιας, φτελιας, οξυας, ιπποκαστανιας, ευκαλυπτου, ολα τα κωνοφορα, αλλα και αλλα δεντρα και φυτα παραγουν ρηνινες που χρησιμευουν για την παρασκευη προπολης απο την μελισσα.

Συλλογή της πρόπολης:

Οι φυτικες ρητινες που χρειαζονται για την παρασκευη προπολης τις μαζευει εξειδικευμενη ομαδα μελισσων, οι οποιες ονομαζονται συλλεκτριες προπολης. 
Οι παραγωτες που επηρεαζουν το ποτε οι μελισσες θα μαζευψουν προπολη ειναι ακομη αγνωστοι. Γενικα, η προπολη συλλεγεται απο την αρχη της ανοιξης ή του καλοκαιριου μεχρι και τις αρχες του χειμωνα. Η συλλογη προπολης απο τον μελισσοκομο, επομενως, γινεται μεσα σε εκεινη την περιοδο. Ο σωστος τροπος, με τον οποιο εξαγουμε προπολη απο το μελισσι ειναι με την χρηση ειδικων τελαρων, τα οποια εισαγονται στο μελισσι. Τα τελαρα αυτα εχουν κενα, τα οποια η μελισσα γεμιζει με προπολη. 
Γενικα, η μελισσα «στρω νει» τις εσωτερικες επιφανειες και τις διαφορες οπες του μελισσιου με προπολη. Ο μελισσοκομος μπορει να ξυσει με μια ξυστρα τις επιφανειες αυτες και να συλλεξει την προπολη. Η τακτικη αυτη δεν ειναι σωστη, και η προπολη που συλλεγεται με αυτον τον τροπο ειναι κατωτερης ποιοτητας και μερικες φορες ακαταλληλη για την παρασκευη σκευασματων.
Τα ειδη της προπολης

Ειναι λογικο η προπολη να εχει διαφορετικες ιδιοτητες αναλογα με τα φυτα απο τα οποια προερχεται. Σύμφωνα με έρευνες, φαινεται οτι:
• Η καφέ πρόπολη αποδίδει καλύτερα για τα βακτηρίδια και τους μύκητες.
• Η κόκκινη πρόπολη αποδίδει καλύτερα για τους ιούς 
• Η πράσινη προπολη Βραζιλιας αποδίδει καλύτερα για τον Καρκίνο

Με ποιο τροπο γινεται η ληψη προπολης?

Μπορουμε να την παιρνουμε εσωτερικα με την μορφη αλκοολικου βαμματος, σε στερεη μορφη υπο την μορφη σκονης ή ταμπλετας και, ενδεχομενως, υπο την μορφη αλλου βρωσιμου ή ποσιμου σκευασματος που περιεχει προπολη.

Ποση προπολη μπορει να παιρνει κανεις?

Δεν υπαρχει περιορισμος, δεδομενου οτι δεν μπορουμε να πετυχουμε υπερδοσολογια και οτι η προπολη δεν εχει τοξικη δραση στον οργανισμο. Παρολα αυτα, για προληψη μπορει να παιρνει κανεις 1-3 ταμπλετες προπολης ημερισιως ή ακομη καλυτερα 20-25 σταγονες αλκοολικου βαμματος προπολης περιεκτικοτητας τουλαχιστον 30%. Στην περιπτωση θεραπευτικης αγωγης, η ληψη της γινεται συμφωνα με τις συστασεις ειδικου μελισσοθεραπευτη, βοτανοθεραπευτη ή φυσιατρου.
Κυκλοφορεί επίσης σε σκόνη και μπορείτε να διαλύετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε κάθε μέρα.

Επισήμανση:
Οι αντιαλλεργικές ιδιότητες της πρόπολης είναι διαπιστωμένες όμως....
κάποια άτομα ( πέντε στα χίλια) έχουν αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας,αυτά τα άτομα πρέπει να είναι προσεχτικά και να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους.

 http://el.wikipedia.org/
 http://www.agrocapital.gr/
 http://www.invitromagazine.gr/
 http://apistherapy.blogspot.gr/
 http://botanologia.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas